nieuws & inspiratieWe delen graag nieuws en wat ons inspireert, met jou. Belangrijke ontwikkelingen, nieuwsfeiten, indrukken die we onderweg opdoen, quotes, artikelen, trends. Dat wat ons raakt en beweegt.
20 januari 2021

De crisis als stresstest

De huidige pandemie brengt op tal van manieren schade toe aan onze samenleving. Maar daarmee is niet het hele verhaal verteld. De crisis is ook een stresstest die ons duidelijk maakt hoe sterk systemen zijn, hoe goed de onderlinge samenwerkingsrelaties; of het leiderschap op orde is. Dat is ook een helpend perspectief wellicht; dat we lessen trekken uit wat er gebeurt, ten einde er ons voordeel mee te doen. De corona-crisis: we weten het precieze begin (nog) niet, en het einde in ieder geval zéker nog niet. Wat we wèl weten, is dat er een enorme schade uit voortkomt. Denk […]
24 juni 2020

Deblokkeren; hoe wij òp kunnen leven

Waar wij goed in zijn als mens; tenminste: heel veel mensen zijn er goed in. Dat is om onszelf klein te houden. En elkaar. Daar hebben we een heel arsenaal aan handigheidjes voor. Momenteel ben ik bezig met een groot team binnen een dagbehandelcentrum. En daar zie ik veel van “die handigheidjes” samenkomen in individueel en collectief gedrag; maar ook in de werkcontext van de organisatie. Mijn taak is dat zichtbaar te maken zodat mensen ermee kunnen stoppen, als ze dat wensen. Zodat ze opleven, een soort van “ongekooide versie” van zichzelf worden. Ik vind het een mooi woord: òpleven. […]
2 maart 2020

Ontwikkelen

Ontwikkelen. Dat betekent ontdoen van de wikkels, het papier waarin iets is ingewikkeld. Als je dat zo leest, dan is ontwikkelen iets uitpakken dat er al is. Het cadeau is er al, nu alleen nog even het papier eraf halen. Konden we er op die manier maar naar kijken: naar onderwijs, naar leren, naar training en cursus. De student, cursist komt binnen en we hoeven niet te beginnen met het “vullen van een vat”. Nee, leren is geen consumeren. We beginnen met het uitpakken van dat wat er al is. Wat weet de student of cursist als over het onderwerp? […]
24 februari 2020

HR studiekring van start

Dit voorjaar start Peter Gelens van areaconsult een HR studiekring. Deze bestaat uit 6 tot 8 HR adviseurs van verschillende bedrijven/ instellingen die samen leren en werken rondom (complexe) HR- issues. Je versterkt je eigen professionele groei, vooral je vermogen om diep en breed te analyseren en gericht te handelen. Deelnemers verrijken zich met de inzichten en kennis van de medecursisten en trainer. Interesse? Lees hier meer informatie over inhoud, data, mogelijkheden en kosten: HR-studiekring of meld je direct aan via [email protected]
22 januari 2020

“Ik sta even stil en dat is al een hele vooruitgang”

Die uitspraak komt van Berthold Brecht. Ik kreeg hem aangereikt door Sylvie van der Haar van Instantes (zie http://www.instantes.nl/over-mij/). Sylvie richt zich met haar bureau met name op aspecten als reflectie, verstilling en vertraging. Afgelopen vrijdag waren we er te gast als samenwerkend netwerk van ambachtslieden: om te leren van en met elkaar. En dat hebben we ook gedaan. Over hoe je kunst kan gebruiken om meer en beter te gaan zien; om een betere verbinding met de werkelijkheid te maken. Hoe we onderscheid kunnen maken tussen observaties, interpretaties en oordelen. Dat “waar je struikelt, je schat ook ligt”. Dat ons […]
8 december 2019

Meer niveau 4 en 5 leiderschap nodig

De 5 niveaus leiderschap van J. Maxwelll: meer niveau 4 en 5 is noodzakelijk, maar de in de praktijk is dat helaas niet altijd aan de orde.
8 december 2019

HR: positie kiezen op een dynamisch speelveld

Interessante inzichten van Peter over het versterken van de positie van HR in organisaties. Helpen of uit handen nemen? Symptomen bestrijden of de oorzaak aanpakken? En wat is er voor nodig?
27 november 2019

Goed op het speelveld staan

Peter blogt naar aanleiding van een traject met verpleegkundigen. Bij hen speelt een complex vraagstuk rondom samenwerken. Dit gaat o.a. over positie (kunnen) nemen, over verbinding met de anderen op het speelveld (teamleider, manager, arts, verzorgenden) en over (interactie)patronen die van invloed zijn.
28 oktober 2019
5.5-img-samenwerking zorgt voor aanvulling

Help of hinder ik jou nu?

Recent heeft Peter een sessie begeleid waarin lijn en staf nader tot elkaar komen; en daarmee een stevige stap zetten in het verbeteren van samenwerking.
28 oktober 2019

Stroomversnellers

Wil jij ook: - In een korte, intensieve tijd worden meegenomen in onze veranderende context? - De stroomversneller zijn in veranderingsprocessen, vandaag en morgen? - Leren vanuit andere invalshoeken te gaan denken en ook doen? - Je professionele netwerk een boost geven?
27 oktober 2019

Without memory or desire

Een blog van Peter over arbeidsmobiliteit in het licht van een bijeenkomst met Brabantse Gemeenten. Waar ook nog gecreëerd wordt met LEGO Serious Play.
14 oktober 2019
4.2-img-logo bravis

Klant aan het woord

Peter krijgt de medewerker die is uitgeblust weer in beweging, met een objectieve en humoristische werkwijze. Tjaak Takens is werkzaam als teamleider bij Bravis ziekenhuis en vertelt over haar ervaring met Peter Gelens van areaconsult.