cultuurverandering

Geen taaier vraagstuk dan dit. Althans: zo lijkt het. Veel veranderprocessen mislukken (omstreeks zeventig procent!). Bij cultuurverandering is dat percentage nog hoger. Het is een taai en gelaagd vraagstuk, dat vraagt om leiderschap, samenwerking, visie, doorzettingsvermogen en veerkracht. We ondersteunen organisaties hier graag. Zowel op het niveau van uitvoerende teams als dat van directie. We gebruiken bij onze aanpak de inzichten van Geert Hofstede (acht dimensies), die van Edgar Schein en Thijs Homan. Waarbij de kleuren van de Caluwé natuurlijk niet ontbreken.

waarom een cultuurverandering jouw organisatie kan helpen
We zien cultuurverandering als een adaptief proces, waarbij de organisatie voor de uitdaging staat zich aan te passen aan een veranderde context. Morgen worden andere waarden en normen gevraagd. De klant, cliënt, burger of patiënt is mondiger geworden, bedient zich “van steeds meer hulplijnen”. Deze emancipatie betekent dat organisaties zich op een andere manier moeten verbinden met buiten, anders verliezen zij de aansluiting. Cultuurverandering is geen luxe speeltje, maar bittere noodzaak. Dat is de waarheid van de huidige tijd aan het worden.

de opzet van onze aanpak
Onze aanpak is net zoveel bottom up als top down. Geen cultuurverandering zonder de mensen mee te nemen. Geen reis zonder draagvlak. Geen succes zonder sponsors en supporters. We hebben tal van methodieken (draagvlaksessies, cultuur labs, dialoogtafels) om cultuurverandering succesvol te begeleiden. Daarbij vragen wij leiderschap van onze opdrachtgevers en moedigen hen aan om dat te doen wat nodig is, voordat het onvermijdelijk wordt.

meer informatie

“Het is en blijft een taai vraagstuk. We kunnen zaken vaak wel onderscheiden maar niet scheiden”

- Professor Erik van de Loo-
Secured By miniOrange