zelfsturing

 

Een hype die overwaait? Een bezuinigingsmaatregel? Veel organisaties zijn aan de slag gegaan met dit thema. En misschien wel iets te enthousiast. Of met teveel druk erop, omdat er een financiële noodzaak was om te bezuinigen. En dan snijden veel organisaties liever in hun managementlaag en sparen ze de handen en voeten op de werkvloer. Zelfsturing is een mooi instrument. En geen doel op zich. Wat is het doel en hoe komen we daar? Dat zijn vragen die onze opdrachtgevers van ons mogen verwachten.

waarom zelfsturing jouw organisatie kan helpen
Alleen al nadenken over zelfsturing kan jouw organisatie helpen. Zelfsturing is een krachtig instrument dat regelmatig oneigenlijk wordt ingezet. Het is een doel geworden, een manier om te bezuinigen, om minder systemen en “hinder lagen” te hebben. Zelfsturing moet passen bij het ontwikkelniveau van medewerkers en teams. Bij de cultuur en de managementstijl. Die kritische en inhoudelijke reflectie brengen wij graag de organisatie in. Vragen stellen, daar begint het mee. Om na die vragen nog meer vragen te stellen. Voor ons geldt: zelfsturing? er kan meer dan je denkt. Maar neem daarvoor de tijd.

de opzet van onze aanpak
Zelfsturing vertalen wij als organisatieverandering, en dan een derde orde verandering. Dat betekent dat er veel gaat schuiven als we zelfsturing willen invoeren: denk aan competenties, managementstijl, structuren en systemen. Maar ook de cultuur wordt er door geraakt. Er blijft maar weinig op zijn plaats staan als we er aan beginnen. Van ons mag je verwachten dat we kritische vragen stellen en nadenken over de reis die je wilt gaan maken als organisatie. Iedere reis begint met de eerste stap, in onze ogen de meest cruciale.

 

vrijblijvend adviesgesprek

“Zelfsturing vertalen wij als organisatieverandering, en dan als een derde orde verandering.”

Secured By miniOrange