Bouwen aan verbinding

Niks gaat vanzelf. Tenminste daar lijkt het weleens op als ik kijk naar teamsamenwerking. Een goed werkklimaat: teamleden zullen eraan moeten werken. Steeds weer. Of het teams op de werkvloer zijn of managementteams.

Afgelopen maandag waren Wilma van Zuilen, een partner-trainer van ons, en ik aan de slag in Oost-Nederland met een team leidinggevenden van een zorginstelling. Bouwen aan verbinding, dat was het thema. Hoe maak je het sociaal weefsel van een team sterker? Hoe herkennen we ineffectieve en disfunctionele patronen? Hoe gaan we elkaars talenten nog meer zien en sterker benutten. Aan dat soort vragen hebben we gewerkt. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van DISC-profielen die Wilma voor iedere deelnemer had opgemaakt.

Een (iets) sterker team is het die dag geworden. Oud zeer is uitgesproken, de weg is vrijgemaakt voor de volgende stappen. Het blijft mooi werk, dit gidsen langs zandbanken en door smalle waterlopen; op weg naar open zee!