Politiek is ook teamwork

Vorige week was er eentje van “werken in de politiek”. Ik ben aan de slag geweest met zowel een College van Burgemeester en Wethouders als met een raadsfractie die de wens uitte om beter samen te gaan werken.

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”. Je kan altijd stappen zetten om een beter team te worden. Dat heb ik vorige week dan ook gedaan samen met een College van een Gelderse gemeente.

Vorig jaar hadden we ook met elkaar gewerkt. En nu was ik terug “voor het jaarlijkse onderhoud”. Waarbij aangetekend dat het team een nieuwe Burgemeester heeft. Wat op zich reden genoeg is om op de hei te gaan zitten met elkaar.

En dat hebben we ook gedaan in de vorm van een tweedaagse. Waarbij de onderlinge relaties écht sterker zijn geworden. En de Collegeleden ieder voor zich ook individuele leerpunten formuleerden.

In diezelfde week een teamdag georganiseerd voor een raadsfractie. Een fractie die eigenlijk een fusie is van drie kleinere lokale partijen. En dan ligt er een uitdaging op ieders bord natuurlijk: hoe komen we op één lijn, hoe gaan we het talent van iedereen gebruiken, hoe vinden we nieuwe werkmethoden, enz.
Dat soort vragen hebben we samen verkend en uitgewerkt. In een open en prettige sfeer, waarin de fractie gaandeweg de dag stappen zette, op weg naar méér team.

Boeiend om te werken voor teams in de politiek. Het zijn mensen op een complex speelveld, waar veel verschillende belangen samenkomen. Waarbij je jezelf, je cluppie wil profileren en ook het geheel dienen.