Van partijen naar Partners

Het komt niet vaak voor dat we een sessie uitvoeren in een klooster. Maar vorige week was het toch zover. We waren te gast in het klooster van de Missiezusters in Steyl (Noord-Limburg).

In opdracht van de gemeente Venlo en twintig aanbieders van jeugdzorg in Noord-Limburg hebben we daar een bijeenkomst gefaciliteerd. Het doel: elkaar als uitvoerende partijen beter te leren kennen teneinde de samenwerking te kunnen verbeteren (“van partijen naar partners”).

Peter Gelens gaf deze dag vorm in samenwerking met Yvonne Colijn en Jorn Bruining. Het was ook nodig om er met zijn drieën te zijn, omdat er ongeveer 45 deelnemers waren; zowel uitvoerders als beleidsmedewerkers als managers.

“Haast u niet, de werken van God vragen tijd” – Missiezusters van het Heilig Hart Klooster

We kijken terug op een geslaagde dag. Waarin we de tijd namen onder het mom van “haast u niet, de werken van God vragen tijd”. Die quote heb ik geleend van de Missiezusters. En daar hebben we ons die dag ook aan vastgehouden. Een samenwerkingsproces met zoveel deelnemende partners kost nu eenmaal tijd.

We zijn begonnen met elkaar beter te leren kennen; en daarna elkaars organisaties. We hebben de gemeenschappelijke doelen van dit netwerk besproken. Tenslotte hebben we een aantal acties afgesproken die de samenwerking de komende tijd moeten verbeteren.

De reis is begonnen! De eerste stap om van losse partijen te groeien naar samenwerkende partners, is genomen. Meer stappen zullen zeker volgen in de toekomst. Alles omwille van goede jeugdzorg in Noord-Limburg. Dat was trouwens ook wat alle aanwezigen met elkaar verbond: een oprechte intentie om bij te dragen, om meer samen te doen.

Complimenten aan de gemeente Venlo voor dit initiatief en respect voor alle stappen die al gezet zijn en nog zullen volgen. Wij zagen die dag in Noord-Limburg “de kracht van samen” en toewijding. Geen mooiere plek daarvoor dan een klooster van zusters die ook een missie hebben.