9 februari 2017 – De carrousel: spelen voor het “Echie”

De wereld wordt steeds zakelijker, serieuzer met no-nonsens. Zonder een tegenhanger wordt de werkelijkheid gort droog, terwijl op speelse manieren de werkelijkheid veel beter kan worden overgebracht.

NVP gaat voor “Spel voor het Echie”, een carrousel waarbij jonge ondernemers met behulp van spelen het HR vak een boost kunnen geven.

Programma:
Inloop vanaf 17.00 uur met een broodje en kom soep. Start 17.30 uur tot 21.00 uur.
Helaas kunnen we niet hele avonden spelen, ook niet alle spellen volledig uitspelen. Vandaar een carrouselvorm waarbij elke speelronde 60 minuten duurt. Men kan proeven wat de spelen voor effect zouden kunnen hebben.

Volgende spelen worden aangeboden:
– Verleng je houdbaarheidsdatum
– Spelen met talenten
– Mag ik van jou (Samenwerken)
– Nemawashi

Zie hieronder een korte beschrijving van de vier spelen en de spelontwerpers:

Spel 1 Verleng je houdbaarheidsdatum!
In de arbeidsmarkt van de toekomst werken we door tot hoge leeftijd en wisselen we vaker van bedrijf, arbeidscontract en werkinhoud dan ooit tevoren. Het is uitermate belangrijk dat werkenden zich afvragen hoe het met hun huidige En toekomstige arbeidsmarktwaarde is gesteld om verzekerd te kunnen zijn en blijven van voldoende financiële middelen. Een goede gezondheid (geestelijk en lichamelijk) en een actuele ontwikkeling (ervaring, opleiding, training) speelt een belangrijke rol in het steeds verwerven van een baan of opdracht en het bouwen aan een stabiele loopbaan. Het voeren van een goede dialoog over de huidige en toekomstige inzetbaarheid is echter voor veel organisaties en werknemers niet gemakkelijk.

De oplossing? Het GOLF spel.
GOLF staat voor Gezondheid, Ontwikkeling, Loopbaan en Financiën. In dit dynamische spel maken deelnemers keuzes om te investeren in hun huidige en toekomstige loopbaan. Het spel kent geluk en pech, dilemma’s, tegenslag en voorspoed en combineert speelplezier met kennis van de arbeidsmarkt en discussies over de eigen inzetbaarheid. Degene die het best heeft geïnvesteerd in zijn huidige en toekomstige loopbaan verwerft de meeste financiën en wint!

Over de spelontwerpers:
Sabine Eisses is ervaren programmamanager, (HR) manager, adviseur en psycholoog. Zij combineerde haar ervaring in de profit en non-profit onlangs in een nieuwe onderneming die zich richt op verzuim en inzetbaarheid als belangrijk risicomanagementproces.
Karen Jonkers is een senior trainer, procesbegeleider en facilitator. Ze zet zich in voor het realiseren van een duurzame toekomst. Haar ervaring in change management, persoonlijke ontwikkeling en MVO zet ze in voor het vitaliseren van  multidisciplinaire samenwerking in netwerken en teams.

Spel 2 Spelen met talenten
In de workshop ‘spelen met talenten’ verken je op speelse wijze enkele van jouw eigen talenten. En wat het werken vanuit talenten kan opleveren voor jouzelf en voor teams. Het geheim van effectieve teams ligt namelijk in de bereidheid om individuele verschillen en talenten te (h)erkennen en vóór het team te laten werken.

Alexander van Setten, psycholoog, werkt als adviseur, coach en TMA talentexpert aan individuele – en teamontwikkeling. ‘Sinds 1990 heb ik als organisatieadviseur en HR beleidsadviseur veel ervaring opgedaan met de “harde kant”. En gaandeweg steeds meer met de “zachte” kant, de ontwikkeling, motivatie en talenten van de mensen in organisaties.’

Spel 3 MagIkVanJou
“MagIkVanJou” prikkelt de samenwerkingsgeest door mensen van meet af aan open kaart met elkaar te laten spelen. Letterlijk en figuurlijk worden belangrijke zaken in een luchtige sfeer aangekaart. MagIkVanJou is een spraakmakende methode voor de ontwikkeling van individu en team.
Mensen die samenwerken van wezenlijk belang vinden, daar collectief en persoonlijk rendement uit willen halen en bovenal daar plezier aan willen beleven, kunnen hun hart ophalen aan MagIkVanJou. Juist nu hiërarchische structuren en verplichte samenwerkingsvormen veranderen, komt het aan op intrinsiek gemotiveerde samenwerking. MagIkVanJou legt hiervoor een spraakmakend fundament.
Door de methode MagIkVanJou wordt in teams een openhartige samenwerkende onderneemgeest gecreëerd. Teams waarin kwaliteiten en ontwikkelkansen -van en aan elkaar- als gunst worden gevraagd, beginnend met de woorden “mag ik van jou”.

Over de spelontwerpers:
Herman Delwig zijn dagelijkse werk is, mensen inspireren in ondernemen en hen daarin verrassende inzichten mee te geven. In vele ondernemerskringen en bij ondernemers op de werkvloer, heeft hij daarin een begeleidende rol.
Hans Wijnbergen is jarenlang werkzaam geweest  in de HR-wereld met o.a. teams bouwen en interim-management.

Spel 4 Nemawashi
Ooit gehoord van Nemawashi? Kort door de bocht staat deze Lean-term voor draagvlak creëren. En zorgen voor draagvlak is geen sinecure in een high-tech maakomgeving met bijna 6.500 medewerkers. Met een spel proberen we mensen bewust te maken waarom samen afspraken maken heel belangrijk is. Maar ook waarom ieder daarin zijn eigen rol heeft en dat er een balans moet zijn tussen regels en het naleven ervan. De game speelt zich af op een onbewoond eiland. Hoe maak je samen het beste van zo’n situatie, terwijl er maar weinig middelen zijn?
Ongeacht de samenstelling van de groep deelnemers, genereert het spel steeds weer een positieve groepsdynamiek én laat het alle spelers zien hoe ze (samen) het beste afspraken kunnen maken en borgen. Bovendien is het na afloop eenvoudig evalueren: is iedereen tevreden en voelt iedereen zich gehoord?

Het spel werd ontworpen door Anique van de Ven en Neeltje Izeboud, beiden werkzaam bij DAF Trucks N.V. als HR Officer Operations (‘de fabriek’). Anique: “DAF Trucks werkt volgens het PACCAR Production System, afgekort PPS; een afgeleide van het Lean Production System. Het spel is onderdeel van een reeks workshops voor drie niveaus van leidinggevenden waarin wij op een interactieve manier een bijdrage willen leveren aan de implementatie van PPS in de organisatie.”

Locatie:
Kantoor Atos, Locatie Flight Forum
Industrienummer 5926
Flight Forum 3000
5657 EW Eindhoven

Meer informatie:
Deelname aan een afdelingsbijeenkomst van NVP Noord-Brabant is gratis voor NVP-leden. Niet-leden betalen € 50,-.
Voor informatie over het programma kun je contact opnemen met Yvonne Arts, tel. 06 204 376 04.
Voor praktische zaken omtrent aanmeldingen/bevestigingen ed. kun je contact opnemen met NVP activiteiten via 033 247 34 81 of [email protected].