Verslag van de avond: zéker geen zelfsturing !!??

Op 3 maart waren we als NVP Noord Brabant te gast bij A. van Tilburg, een bedrijf in de automotive branche. Daar hebben we een mooie dialoogsessie gehad waarbij we zochten naar de nuances in het thema zelfsturing: wanneer wel en wanneer niet, en hoe dan wel? Tal van vragen, maar gelukkig ook antwoorden.

Steeds meer organisaties kiezen voor het invoeren van zelfsturing, het verminderen van het aantal managementlagen en het vergroten van de regelruimte voor de professional. “Unboss” lijkt de richting te zijn, evenals meer autonomie bij de mensen op de werkvloer. Individuen worden getraind om te kunnen functioneren in een team en van de huidige managers maken we coaches. Iedereen lijkt te kiezen voor de implementatie van zelfsturing en dat lokt de vraag uit: zelfsturing, kan dat wel altijd? Waar en wanneer moeten we het zeker doen, en…. waar en wanneer moeten we het zeker laten, anders zijn we bezig “met het implementeren van een probleem”, om Jaap Peters te citeren.

Tijd om hier bij stil te staan in een open en betekenisvolle dialoog! En dat hebben we ook gedaan op 3 maart. Aan de hand van stellingen hebben we het thema verkend en vanuit meerdere invalshoeken belicht.
De aanwezige deelnemers aan deze sessie kenden een grote diversiteit, van “oude rotten in het vak” tot jong aanstormend HR talent: zowel starters als studenten. Mooi te zien dat de aanwezigen het soms zo roerend eens waren met elkaar (“zelfsturing is een middel en geen doel”), en soms collectief twijfelden (“kan zelfsturing ook in een OK van een ziekenhuis?”).
De directeur van A. van Tilburg liep ook nog even binnen. Ook hem en de HRM manager van het bedrijf hebben we uitgebreid aan de tand kunnen voelen over het thema !

Voor wie interesse heeft: hier >Stellingen NVP zelfsturing< vind je alle stellingen die we voor de avond hadden verzameld en die dienden om de discussie levendig te houden. Het zal wel duidelijk zijn dat we er maar een paar hebben gebruikt. Voor wie wil, maak er gebruik van.

Dank aan de gastheer van deze dialoog avond, die de deelnemers als inspirerend, inhoudelijk en informeel hebben ervaren.