Verandergekte

Veranderen is “in”. Hot, hip en aan de orde van de dag. Niets staat stil, alles stroomt, en ieder is bezig om stenen in de rivier te verleggen. Dat geeft een boel drukte en gedoe. Het barst van de workshops, creative working labs, open space bijeenkomsten, white maar ook brown paper.

Is er sprake van verandergekte? Is echt alles on the move, disruptive change, systeem sprongen en zo? En staat er dan niks stil? Kan er dan niks blijven zoals het was. Het wordt tijd de vraag te stellen of we lijden aan verandergekte. Hier stellen ze zich die vraag ook: https://verandergekte.overmanagement.nl

Het werk van David Cooperrider heeft me altijd gegrepen. Appreciatie inquiry, waarderend vernieuwen. Waarbij we beginnen met de vraag: wat loopt hier goed, gaat vanzelf en maakt ons trots? Om vervolgens de vraag te stellen: en hoe krijgen we daar dan meer van?

Met zo’n bril kijken, begint met de waardering voor dat wat is en ons tot hier heeft gebracht. Zoals een jonge scheut ook oud hout nodig heeft om uit te ontspruiten. Dat oude hout, dat weet veel, dat is er al even en heeft hoge golven, stormen en najaarsregen overleefd.

Er is geen verandering zonder waardering. Geen jonge scheut zonder oud hout. We zijn tot hier gekomen en we hebben het gedaan met wat we hadden. Een nuchtere en heldere kijk op de complexe en gelaagde werkelijkheid maakt misschien wel, dat we zien dat we morgen meer oud hout nodig hebben. Dat soms “meer van hetzelfde” wel werkt. Dat er geen systeemsprong gaande is, maar dat we ons hebben laten “hypen” en misschien hollen we in een richting die niks toevoegt.

Je kan geen nieuwe oceanen ontdekken als je de kustlijn niet los durft te laten, zei Andre Gide. Welk nieuw water zie jij, vanaf de kustlijn, is een andere vraag.
En bovendien: ik zag dit fraaie hout ook aan de kust. Er komt nooit een jonge scheut uit, maar het vertelt veel over veranderen, de tand des tijds, de eeuwige branding die blijft, in een eindeloze cadans.
Kortom: laat je niet gek maken. Die oude spullen doen het toch gewoon nog goed?